Тази година тенденцията за спад на цените на имотите по

...
 Тази година тенденцията за спад на цените на имотите по
Коментари Харесай

За първи път от 2014 г. цените на ваканционните имоти не намаляват

 Тази година наклонността за спад на цените на парцелите по морето се прекатурва за първи пътслед отдръпването на съветските купувачи през 2014 година Това е основният извод на разбор на компанията за недвижими парцели Bulgarian Properties.
Това се дължи на повишения интерес, който от своя страна е довел и до нарастване на продажбите. Най-осезаем растеж е регистриран в региона на Слънчев бряг, където през третото тримесечие са осъществени с близо 30% повече продажби по отношение на същия интервал на предходната година, сочат данните на компанията.

Без изключително изменение остава пазарът на юг от Бургас, където парцелите са по-скъпи, а размерите от продажби са много по-малки от тези в мегакурорта Слънчев бряг. На Северното Черноморие интерес има най-много към Каварна и Бяла, само че като цяло главното търсене е концентрирано във Варна.

От средата на 2017-та българите се оформят като съществена група купувачи и по морето, демонстрира анализът на Bulgarian Properties. Към момента те към този момент съставляват към 50% от купувачите в региона на Слънчев бряг, а измежду останалата част са купувачи с разнородни националности, измежду които не се откроява преобладаваща група. На север към Варна и на юг от Бургас съвсем 100% от купувачите са българи.

Слънчев бряг

Средната цена, на която са се осъществили покупко-продажби в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 година, е 515 евро/кв.м. при 500 евро/кв.м. за същия интервал на 2017 година Тя остава без значително изменение през последните 2 години и демонстрира, че пазарът е спокоен и уравновесен, означават от Bulgarian Properties.При общата покупна цена на жилищата в Слънчев бряг през тази година се вижда леко повишаване от 30 хиляди евро за 2017 година на 33 хиляди евро за деветмесечието на 2018 година, което се дължи на повече покупки в премиум комплекси на първа линия, чиито цени достигат 800 – 900 евро/кв.м.

 

Цените на парцелите в Слънчев бряг, които се намират на 500-600 м от плажа, сега стартират от 300-350 евро/кв.м. за необзаведен апартамент и доближават до 500-550 евро за изцяло обзаведени жилища. Този вид парцели притеглят интерес заради близостта до плажа, по-ниските си цени, налични тихи и спокойни комплекси със лични градини и басейни, както и ниските такси за поддръжка.

Интерес има и към елитния курорт в региона –  Свети Влас . Там покупко-продажби се подписват на цени от 650 до 1000 евро/кв.м.
Като изключително атрактивни през миналото тримесечие са се оформили едностайните жилища в селата към Слънчев бряг –  Кошарица, Тънково . „ Купувачите безусловно се надпреварваха за жилища за към 8 000 – 9 000 евро и всичко, което излизаше на пазара в този ценови диапазон, се купуваше безусловно за няколко дни “, споделя се в разбора на Bulgarian Properties.

Дори след международната рецесия от 2008 година и преди съветския взрив цените на парцелите в региона на Слънчев бряг не са спаднали под 480-490 евро/кв.м., а сега са на близки до тези исторически най-ниски равнища и това притегля интерес.

Северът и Югът

Общото за курортите към Варна и на юг от Бургас е, че търсенето е главно от българи, като ползата им е ориентиран към Каварна и Бяла на север и Черноморец и Приморско на юг. Разликата е в цените – те са много по-ниски на север от тези на юг. Средната цена на осъществените покупко-продажби в Каварна е 320 евро/кв.м., а на юг покупко-продажби са се сключвали на равнища от 600 до 800 евро/кв.м.

Най-много парцели се търсят в морските курорти, които разполагат с алтернатива за целогодишно живеене, като Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Черноморец, а от тази година и в Приморско. За по-луксозни парцели клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец.
По публикацията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР